26 август, 2009

Българска диетрология ( за фактите и скритото зад тях)

„Прозорецът към света може да се затули и с вестник”. Средностатистическият български читател вероятно и сам е стигнал до тази истина. Защото, превърне ли се изразът „имаме новина” в новинарска стратегия, клюката измества същественото. А фактите затулват скритото зад тях. С тая история за фактите и скритото зад тях се занимава науката диетрология. Обаче нашенецът си е закърмен със скептицизъм и диетрологията му е в кръвта. Затуй му се провиждат световни заговори и тайнствени завери, с които да обясни сумрачното си битие. А обяснението е в онези делнични новини от седмицата, в които няма сензация. С тях мажем или да замажем, или да измием прозореца към света. Защото светът започва с нашия делник...
За политическите коментатори отпускарският август е сезонът на безвремието. Тогава актуални стават новините за чадъри, засенчили уж свободната плажна ивица, за „войната по пътищата” и за евентуалните валежи, които биха наводнили почивката ни. За нас обаче отминалата седмица започна с едно интересно събитие – срещата на новия Премиер с бившия финансов министър. В сряда Бойко Борисов покани предшественика си, за да бъдат окончателно изяснени въпросите около бюджета. В четвъртък Пламен Орешарски се опита да оправдае премиера си и да замаже гафовете му. И с характерното за особата си високомерие определи въпроса дали е добър или лош този бюджет като „литературен въпрос”. А това ни кара да подозираме, че бившият министър разбира от литература колкото крава от реостат. За съжаление точно толкова разбира и от финанси. Или много добре разбира, но просто е бил наемникът, който срещу солидно заплащане е готов на всичко... Защото бюджетът е бил неграмотно (или злонамерено) скроен; той вече е провален, до края на годината дефицитът по него ще продължи да расте и многомесечните призиви на Сините за актуализирането му се оказаха икономически перфектни... Искате ли да си направите някакви изводи? Инак, новините от четвъртък ни припомниха, че проверките по всички министерства продължават, че хаосът е страшен и че в здравното министерство упорито отричаните от предшествениците далавери при доставката на лекарства са налице. В петък ни зарадваха, че финансовият министър продължава да обикаля митницитеq че ще проверяват луксозните джипове, а МВР създава мобилни групи, които ще се занимават с източването на ДДС и контрабандата с горива. В събота заработи нав „горещ телефон” – 080018676 – безплатна линия за жертвите и свидетелите на насилие. Освен това стана ясно, че Ахмет Доган е рекордьор по неизвинени отсъствия в новия парламент и като нищо ще отнесе, сиромахът, глоба от 1200 лева!... В неделя научихме, че банките вече отбягват да отпускат кредити за строеж „на зелено”; че в Европа ние работим най-дълго, но производителността ни е най-ниска. И дочакахме откровението на „дребния и среден бизнес”, че който е бъркал в кацата с меда, трябва да плаща... В понеделник разговорът с Цветан Цветанов в сутрешния блок на НТВ отново постави болезнения въпрос за борбата с престъпността. Позволяваме си само един малък коментар – не е важна дали полицията ще бъде въоръжена с бойни, тефлонови или или електрически муниции. Важното е нейното оръжие да респектира престъпника. А най-важното – полицаят да знае, че от момента, в който е сложил белезници на този престъпник, няма право да го гърми. Няма право дори да го шамароса!
Като цяло, усещането е, че в България нещо става. Някъде работят за държавата и строят метро, някъде секат гори. А някъде свещеници си садят марихуана, щото се продавала на далавера! На 13 август чухме за отец Папудов, дето бил върл иманяр и на нивата му перманентно никнел канабис и за влюбената в него баба Елена, която саможертвено поела вината върху себе си. Ще речете – майтап.
А дали е майтап?

Няма коментари: