02 септември, 2009

За фактите и зад фактите

„Тури му пепел” – фразеологизъм със значение „отхвърли неприятната тема, не говори за нея, опитай се да я забравиш”.
„Пепел от рози” – по същество фразеологизъм със значение „нюанс на розов цвят с изтънчено-будоарен привкус”.
Последната седмица на август хвърли българския гласоподавател в дълбоко раздвоение – между желанието да изкрещи: „Егати армията, вапцана в розово!” и също така естественото: „Егати държавата, тури й пепел!”. Защото скандалните разкрития за злоупотребите в МНО са само „върхът на айсберга”. Беамветата, боядисани в розово, с които трябвало да се возят генералите от „Военна полиция”, вдъхновиха журналистическото чувство за хумор. Но фактът, че състоянието на отбраната е плачевно, че тя е вече с 50 милиона пасив, който до края на годината ще надхвърли 250 милиона, никак не е смешен. Свинщините са започнали още при Свинаров, но несъмнено са достигнали апогея си при бившия военен министър. Впрочем, неговата солдафонтска осанка, невнятна реч и изсечени с топор черти, толкова „пасващи” на комиксовата представа за „типичен военен”, отдавна извикваха у всеки нормален българин дълбок скептицизъм за дереджето на армията. Взривовете край София (помните ли ги още?) затвърдиха това усещане. Новият военен министър, който няма толкова „типична” осанка, но за сметка на това очевидно действа решително и интелигентно, просто дръпна завесата. И пред нас лъсна червеният задник на факти, които грабват пагледа като задните части на павианите. Казват, че тези маймуни се отличавали с неприятен характер, лаели като кучета и хапели лошо... Метафорично казано, ако са те управлявали стадо павиани, положението никак не е розово!
Защото фактите от седмицата окончателно ни убедиха, че кризата в България е „инвариант” на положението, заварено след управлението на Жан Виденов.
Дефицитът в бюджета за здравеопазване до края на годината ще достигне 350 милиона лева, а над 1,2 млн. са здравно неосигурените лица у нас! Проблемите тук ще нарастват лавинообразно и всеки, който е слушал в неделя здравния министър Божидар Нанев, вероятно е изпитал съчувствие към онова, което го очаква... Хаосът в образователната система вече дава плачевните си резултати – в навечерието на новата учебна година учители няма! Това е резултатът от „грандиозните рИформи”, с които бившият просветен министър омайваше обществеността! Да ви припомня ли позабравената от всички стачка на учителите, които още преди две години се опитаха да спасяват българското образование? Във ведомството на Цветан Цветанов проблемите продължават; ДАНС също продължава да храни новинарите със скандали. А министърът и неговия екип много ми напомнят античната скулптура „Лакоон и синвете му”, изобразяваща троянския жрец Лакоон и двамата му сина, оплетени от морски змии! Войната по пътищата се разгаря, множи се и наглостта на престъпниците, а нашенецът вече разбра, че всеки айдук, докопал фалшива лична карта, може да продаде и препродаде имота му, без да му мигне окото. Дали затова от Брюксел поискаха цялостно да се преработи наказателният кодекс, та и законодателството да е по-ефективно!... В понеделник министър Дянков обобщи: 90% е сивият сектор по митниците, по 12 млн седмично са загубите само от далаверата с горива, а 4 млд годишно изтичат в енергетиката!...
Изобщо, седмицата разкри, че България е населена от два етноса. На павианите, които са крали, продължават да крадат и са се закичили с по една българска роза... И на хората, които изминават с магаренцето си десетки километри, за да гасят горски пожари.
За тях остава пепел от рози.

Няма коментари: